Archive for May 2011

Duit Duit Duit !   Leave a comment

Zaman skrg ni smue je msti psl duit..org cerai gado ape pn smue duit..bunuh anak mak pak pn smua psai duit..bg aku duit ni zmn skrg..sush la nk ckp..mmg la pnting..tp jgn la jd hamba duit..bg aku mngkin 65% err..ok la 70% wakakaka..dlm kehidupan ko seharian haha..tp mslah nye nk manage duit je yg korg tk reti ..alaa aku pn bkn pndai sgt manage duit..tpi tape lah..meh kite share sama2..

cth gaji ko 4000

ape aku wat?

bahgikan kepada 3 bahagian

1) WAJIB – bahagian yang ko nk gune utk menampung smpi dpt gaji seterus nya..phm? cth cm aku.. TOL , MINYAK , MAKAN , PARKING, SIMPANAN, DUIT RUMAH, CREDIT CARD, BIL2 ..etc.. katela dlm (2500)

= sebab ape perlu? sbb tada tol,minyak,parking, duit makan ape ko nk gi keje cari rezeki sterusnya cmne? ceciter ceciter..

2) HUTANG – ok ni pun penting..psl hutang bwk ke mati oii..mati pn nnti ko sush..pkir2 kan la.. HUTANG MEMBER, AWEK, PARENT, BELAJAR, ALONG ..etc .. katela dm (1000)

= mende ni sbb aku letak no 2 penting? sbb penting mmg penting..smpi kdg2 duit makan(yg jatuh no1) tu pn ko bole ketepikan psl nk byar no2 ni..duit yg untuk rumah ke..byar cc ke ko bole ketepikan dlu jap utk hutang pnya psl… tp no 1 TETAP WAJIB !

3) KEHENDAK – so da tgal brp? 500 lg..so gune la 500 ni utk tjuan yg penting..jgn dok joli sana sni tk igt.. PASTIKAN no 1 dan 2 tu abis dulu..kalo duit utk KEHENDAK ni tade langsung..so tade la langsung..tgu je smpi ADA ! senang je nk manage btul tak? kene pndai..plg penting UKUR BAJU BADAN SENDIRI ..kdg2 tgk org gaji skit dr ko pn bole idup..pelik? tp itula kenyataan.

Advertisements

Posted May 17, 2011 by hackerzx in 1337 speak

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011   Leave a comment

Cam biasa tk penah miss pesta buku yg diadakan kt PWTC tiap2 taun..so taun ni aku bli la satu buku cm biasa dr PTS gk.. so ni la buku die..

ekceli ni adalah koleksi jilid 4 buku imam tu..so disebabkan aku ‘tertinggal nk beli jenis sbuah2 tu’ so better aku beli yg jilid ni terus..lg untung 😛 hehe..dahla siap 25% diskaun masa pesta buku aritu..kalo tk harga asal die rm55 jd rm41 je cmtu beb ..nice..kalo beli jenis satu2.. rm24 plg mura kot satu buku.. so kalo 4 da rm96 ..baik beli jilid terus..hehe nk beli yg  jenis jilid ‘Khalifah Khalifah Yang Benar’ tp aku da terbeli 2 buku die..so tape la..baik aku teruskan je la beli lg 2 buku..kalo aku ‘rajin’ bole la aku beli yg jilid tu..pstu yg 2 buku aku da terbeli tu aku jual kan kt sesape huhu..

Posted May 6, 2011 by hackerzx in 1337 speak